Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinin Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama ve Bölümlerinin iş birliği içinde yürütülen disiplinlerarası (ortak) bir programdır.

Yüksek Lisans Programı’na Kentsel Tasarım Anabilim Dalı adı altında,  2021-2022  eğitim-öğretim yılı Bahar döneminde başlanmıştır.

Kentsel Tasarımı; mimarlık, şehircilik, peyzaj mimarlığı, inşaat mühendisliği, hukuk, gayrimenkul geliştirme, psikoloji ve diğer ilgili disiplinleri barındıran disiplinlerarası bir alan olarak tanımlamaktadır (Shirvani, 1985).

Bu bağlamda programın amacı, lisans programı kapsamında mimarlık, şehir planlama ve peyzaj mimarlığı dâhil olmak üzere mimarlık ve diğer ilgili mesleklerin ara kesitinde disiplenarası bir yaklaşım ile estetik, işlevsel, sürdürülebilir ve doğaya saygılı mekânlar yaratmak ve kentsel bütünün parçaları arasında ilişkilerin şehir planları ile çözümlenmesinden sonra tüm kamusal alanları detaylı projelendirme konusunda uzmanlaşmak isteyenlere bu konulara yönelik eğitim vermektir.

Programla güncel akademik çalışmaların yanı sıra, kentsel tasarım kavramlarını özümsemiş, genel ya da spesifik alanlarda deneysel ve teorik bilgi birikimi derinleşmiş, araştırmacı ve analitik düşünce yapısı gelişmiş yüksek lisans mezunları yetiştirilmesi sağlanacaktır.